Invigning framför Vikingaliv 2 september 2017
Efter avtäckning beskriver jag runstenens ornamentik och runinskrift för besökare. Med rundad framsida syns runstenen från båda håll utefter gångvägen framför museet. Från entrén syns den mindre draken som håller en kvinnas huvud i sina klor.
 
Ornamentiken i detalj 
 
En skräckmask med mustasch och skägg som håller allt för närgångna betraktare på avstånd. I Södermanland finns bara några få masker på runstenar, i Danmark något fler. Nu finns det ytterligare en mask, här på Djurgården i Stockholm. Längst ner i mitten finns den stora Sörmländska ormens huvud och stjärt. Här har de två små ormarna slagit knut runt ormen med sina stjärtar, deras huvuden finns finns högre upp, under skägget på masken. (Se bilden till vänster)
 
Mannen och kvinnan som dinglar i drakarnas klor är en detalj jag tagit från runsten U 629, Grunsta backe i Uppland.
Titta noga och försök lista ut vad runristaren för 1000 år sedan ristade in, ännu vet ingen vad motivet betyder eller ev. vilken saga den beskriver. 
Originalmotivet på mannen och kvinnan är både större och grundare hugget än min version.
När jag högg dessa små och sköra detaljer var jag väldigt försiktig, ett misstag och bitar ramlar bort för alltid. Men det lyckades, men det tog flera dagar att hugga figurer och klor.